Składniki:
- 0,5 l ciemnego piwa (ja wzięłam 2 ciemne Gniewosze)
- 2 gruszki
- kilka gałązek mięty
- 1 łyżka cukru
Przygotowanie:
Gruszki obrać. Do rondelka wlać piwo i włożyć całe gruszki. Gotować 30 minut. Do małego garnuszka wlać 70 ml wody, cukier i miętę. Gotować 5-10 minut aż syrop trochę zgęstnieje i nabierze zielonkawej barwy. Wyłożyć gruszki, trochę ostudzić, przekroić delikatnie na pół, wyciąć łyżeczką i nożykiem gniazda nasienne. Ułożyć na talerzu i oblać syropem z mięty.
Przepis bierze udział w akcji:
Gruszki przygotowane w ten sposób smakują znakomicie :)
OdpowiedzUsuńIntrygujące połączenie smaków, chciałabym spróbować :)
OdpowiedzUsuń