czwartek, 25 września 2014

Piwna gruszka z syropem miętowym

Zaczął się sezon na gruszki. A że lubię czasem poeksperymentować postanowiłam połączyć je z jednym z moich ulubionych przysmaków - piwem. Nie każdy jest fanem piwa, ale uważam, że wachlarz piw jest teraz tak bogaty, że naprawdę można znaleźć coś co nam zasmakuje. Są przecież trunki nisko i wysokoprocentowe, jasne i ciemne, goryczkowe i łagodne w smaku, smakowe i klasyczne. A oto propozycja na deser z piwem w tle.

gruszka w piwie z syropem miętowym



Składniki:

- 0,5 l ciemnego piwa (ja wzięłam 2 ciemne Gniewosze)
- 2 gruszki
- kilka gałązek mięty
- 1 łyżka cukru

Przygotowanie:

Gruszki obrać. Do rondelka wlać piwo i włożyć całe gruszki. Gotować 30 minut. Do małego garnuszka wlać 70 ml wody, cukier i miętę. Gotować 5-10 minut aż syrop trochę zgęstnieje i nabierze zielonkawej barwy. Wyłożyć gruszki, trochę ostudzić, przekroić delikatnie na pół, wyciąć łyżeczką i nożykiem gniazda nasienne. Ułożyć na talerzu i oblać syropem z mięty. 



Przepis bierze udział w akcji:

Tydzień z piwem w tle v. IITydzień z piwem w tle

2 komentarze:

  1. Gruszki przygotowane w ten sposób smakują znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Intrygujące połączenie smaków, chciałabym spróbować :)

    OdpowiedzUsuń