Składniki:
- pojedyncza, większa pierś z kurczaka
- pół papryki
- mała cebula
- mały kawałek żółtego sera (opcjonalnie)
- kalafior
- pół kostki rosołowej
- 200 ml śmietany 18%
- bułka tarta
- sól, pieprz
- curry, kurkuma
- przyprawa do kurczaka
Przygotowanie:
Mięso zmielić lub bardzo drobno pokroić, a następnie doprawić, dobrze wymieszać. Dodać podsmażoną cebulę, paprykę oraz żółty ser starty na średnich oczkach, a także jajko (ja z uwagi na alergię córki dodałam tylko żółtko). Uformować niewielkie kotleciki, które należy obtoczyć w bułce tartej i podsmażyć na patelni.
Kalafior ugotować w osolonej wodzie tak, aby był al dente.
W osobnym garnku zagotować ok. 2szkl. wody, dodać pół kostki rosołowej, po pół łyżeczki curry i kurkumy. Do gotującego się sosu włożyć usmażone kotleciki i gotować ok. 10min. Pod koniec gotowania należy dodać niewielkie różyczki ugotowanego już kalafiora i śmietanę.
Podawać z ryżem i kalafiorem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz