Składniki: (na 12 babeczek)
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki oleju
- 6 łyżek cukru
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki pszennej
- dodatki (czekolada, rodzynki, ziarna słonecznika, owoce)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzucić do miski (kolejność nie gra roli) i zmiksować na gładką masę. Dodać dowolne dodatki; posiekaną czekoladę, rodzynki, ziarna słonecznika, usmażone na patelni jabłka z dodatkiem cynamonu (chodzi o odparowanie nadmiaru soku z owoców). W przypadku owoców należy pamiętać, by nie dawać ich zbyt dużo oraz umieścić je centralnie w środku babeczki, tak żeby nie wylały się po upieczeniu muffinek. Można tez nie dodawać żadnych dodatków, też będą smaczne. Wymieszać z resztą masy za pomocą łyżki lub, w przypadku owoców, położyć po łyżce już w formach do pieczenia i polać masą. Z podanych składników wychodzi 12-15 babeczek. Ja mam silikonowe o średnicy 7cm, których nie trzeba już niczym natłuszczać. Piec około 20 minut w temperaturze 180 st.C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz