Składniki:
- 1 kg śliwek
- 80 g cukru (5 łyżek)
Przygotowanie:
Śliwki pokroić w niezbyt drobną kostkę. Wrzucić na patelnię (najlepiej teflonową), dodać cukier i smażyć około 40 minut co chwilę mieszając, żeby się nie przypaliły. Odstawić na kilka godzin (można zostawić je w lodówce na noc). Pozwoli to na wydzielenie się z nich soku oraz jego częściowe odparowanie. Znów smażyć powidła aż ich konsystencja będzie stała. Jeśli są za mało słodkie dosłodzić trochę. Jeśli po zrobieniu śladu łyżką na patelni masa nie będzie się poruszać to powidła są gotowe. Można je zjeść od razu lub wsadzić do słoików i pasteryzować przez 30 minut. Z podanej ilości śliwek wychodzi około 600 g powideł.
Przepis uczestniczy w akcji:
Łał! wyglądają pysznie! jestem bardzo ciekawa jak smakują!
OdpowiedzUsuńLubię takie, zjadłabym nalesniczki z takimi powidłami mniam
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowe powidła:)
OdpowiedzUsuń